PuurGambia

Gambia het rijkste land ter wereld.

Grote armoede als het gaat om materialen en middelen. En zoveel rijkdom als het gaat om leven in het hier & nu, zorg en aandacht voor elkaar, rust en ontspanning, met je voeten in het zand congruent op hoofd-hart-buik-handen.

Heelheid 

Ervaar jij ook in Nederland dat het niet gemakkelijk is om helemaal jezelf te zijn? Je móét veel van jezelf. Je durft niet echt te zeggen wat je denkt en voelt. Je moet je beter voordoen dan je je voelt, thuis of op je werk. ‘Heel’ zijn als mens? Dat wat je voelt, denkt en aan je te zien is zijn congruent met elkaar?

‘Heelheid’ ervaar je als je hoofd (ratio), je hart (relaties en emoties), je buik (je diepste drive) en je handen (je dagelijks handelen) congruent zijn en in verbinding met elkaar.

Dit ‘heel’ mogen zijn is wat ik voelde toen ik in 2014 voor het eerst in Gambia kwam. Ik werd geraakt door de openheid, vriendelijkheid, leven in het moment van de mensen èn door hun ongelofelijke armoede.

Het voelt alsof er een last van me afviel als ik op Gambiaanse bodem stap. De hoge lat die ik ervaar in Nederland, zoveel moeten van mezelf, altijd haast en tijd is geld……

In Gambia bevind je je letterlijk en figuurlijk dichter onder de evenaar waardoor de verbinding met het spirituele in jezelf veel makkelijker is. Je voelt de ruimte om ‘heler’ te mogen zijn.

PuurGambia voor meer gelijkheid in de wereld 

M’n man Jacco en ik helpen inmiddels, samen met familie, buren, vrienden, de kerk en vele anderen een aantal mensen in Gambia.

  • We verbinden o.a. mensen in Nederland aan een kindje in Gambia die ze sponsoren om naar de kleuter- of basisschool te gaan. Doordat we er regelmatig komen kan je als sponsor heel goed volgen hoe het gaat met het kindje op school en thuis. Schriften, potloden, educatief speelgoed zijn hard nodig.
  • We sturen 2e hands kleding op voor de armste mensen en voor een kameraad met een 2e handskleding winkel.
  • En we zijn continu op zoek naar jonge mensen om te onderzoeken waar hun krachten en mogelijkheden liggen om een beter bestaan te creëren.

PuurHulst & PuurGambia

Onze nieuwste missie is om een mooie, rustige plek aan de oceaankust in Gambia, een aantal vakantie huisjes te bouwen. We hebben een ROC bereid gevonden om samen met de lokale bevolking de huisjes te gaan bouwen.

De winst van PuurHulst investeren we in dit project. Met elkaar willen we een zelfvoorzienende lodge realiseren. Met duurzame materialen.

Zo kunnen we iets voor elkaar betekenen, van elkaar leren en een steentje bijdragen aan meer heelheid in mensen en in de wereld.

PuurGambia en jij? 

‘Wie ben ik? Waarom ben ik op aarde?’

‘Wie ben ik? Waarom ben ik op aarde?’

Eén van de hulpmiddelen die we zullen gebruiken is Theorie U (van Otto Scharmer). Ik werk al een aantal jaren met deze theorie en neem je mee in de geheimen en de krachten van deze theorie.

Een aantal Gambiaanse vrienden zullen ons meenemen in het leven in Gambia, met natuurlijk djembé muziek, ataya drinken (lokale thee ritueel), kampvuur sessies en nog veel meer om samen het echte Gambia te zien en te ervaren.

Tegelijkertijd is er alle ruimte om met elkaar en met mij je persoonlijke reis te maken. Omdat we met elkaar deze reis maken zullen we elkaar van tevoren in Nederland ontmoeten en na onze reis samen reflecteren in Nederland.

Eind februari 2017 ga ik weer naar Gambia om voorbereidingen te treffen voor een 1e reis in april dit jaar. Ik zal proberen te bloggen als we weer een stap hebben kunnen zetten. Spannend om te doen en tegelijkertijd zijn jullie reacties / ideeën heel waardevol voor mij!